HENNESSY EXPLORER XL ASSYMETRY

MIDSOMMARAFTON 19 JUNI 2020. Redan klockan 12 är det för varmt. 24 grader i skuggan, molnfri himmel och alldeles stilla...
Jag arbetar med grund för verandan på huset, men jag har både mjölksyra, träningsvärk och nu överhettningsproblem. Då sätter jag mig ner med en kopp kaffe och pustar ut. Jag kommer att tänka på att jag fick en hammock av min bror förra födelsedagen och att det vore skönt att ligga och svinga lite i skuggan någonstans på tomten i den alldeles just nu... Sagt och gjort så går jag och letar fram den och sätter upp den på några minuter.

Det här är ingen hängmatta som den min morfar låg i om somrarna, uppspänd mellan äppelträden. Den var gjord av tyg som var fäst i två ändribbar av trä med ett nät av grova snören. Man hängde upp mattan med krokar i träden. Nej, den här produkten är en modern "survivalversion" av hängmatta. Tänkt för strapatser i skogar där man inte kan slå upp tält och behöver en lätt packad sovplats. I varje detalj är den här fältmässigt genomtänkt. Den är oerhört enkel att sätta upp och det gör man nog på några sekunder om man har vanan inne. Den har sen ett övertäckande myggnät som man stänger med en dragkedja. Det finns också ett regntak som tillbehör som man spänner över hängmattan, om man riskerar regn.
Den här hängmattan heter Explorer Assymetry från tillverkaren Henessy. Det är väl värt att göra lite produktreklam för den eftersom det är så sällan man ser en så väl genomtänkt produkt.
Det är visserligen lite prassligt att ligga på den tunna plastduken och hela produkten är ju bara plast. Inte så charmigt för den som vill ha en klassisk sommarhängmatta för att ligga och lyssna på sommarpratare i P1 eller att ligga och läsa en bok i.  Den är också lite besvärlig att ligga i eftersom dess assymetriska design är tänkt för att man ska ligga på diagonalen för att undvika den klassiska bananryggen som man får i en vanlig hängmatta om man ligger rakt mellan upphängningspunkterna. Det finns dock utrymme för improvisation med många liggställningar och det går definitivt att hitta någon som är bekväm, även om det kräver en viss vana. Den här hängmattan kyler väldigt bra underifrån, vilket är utmärkt en varm sommardag. Ska man däremot övernatta i den, så ska det sägas att den är väldigt kall att ligga i och man behöver då utrusta sig med underlag att ligga på och täcke/sovsäck att ligga i. Det gäller även varma sommmarnätter.

Min rekommendation för hållbar och anpassad livsstil en varm sommardag är att spänna upp en hängmatta av dylikt slag, särskilt tacksamt är det om det finns mycket mygg eftersom den har heltäckande myggnät. Ta en rejäl siesta och läs en bok och slumra till litegrann. Den här hängmattan kan man ju även ta med sig en bit ut i skogen och lägga sig i en lummig parnass någonstans och lyssna på fågelsången. Själv har jag två koltrastar som nu sjunger inför en andra kull och de flöjtar hela dagen, även nu mitt på eftermiddagen, vilket inramar en rofylld stämning med lätt prassel av vinden i lövverket...

 

Länkar:
Henessy Hammocks