EN DAG NÄR MIN BRORSON äter frukost klockan 13 på dagen och jag sitter vid bordet och tittar på så slår det mig: Förr fanns det havregryn och det fanns snabbhavregryn! Numer finns det inga snabbhavregryn därför att ALLA havregryn är snabbhavregryn. Små ynkliga och supertunna gryn som man i stort sett bara ska doppa i varmt vatten och låta svälla om det inte ska bli havregrynssoppa. För länge sen när jag kokade havregrynsgröt så var grynen stora och tjocka, det tog 10 minuter att koka gröten. Vart tog havregrynsgröten vägen?
Idag säljs inte längre de grova havregryn som fanns när jag var yngre. De finns kvar och används som ingredienser i müsli och bakverk, men säljs inte till folket. Har man tur kan man hitta någon hälsokostproducent som har riktiga havregryn i sitt sortiment. Urtekram är ett exempel.
En engelsk kock som jag glömt namnet på hade ett recept på havregrynsgröt i sin gourmetbok om mat. Havregrynsgröt! Ja, det var lite roligt, för han la verkligen ner sin själ i gröten så att säga, och tyckte att man skulle koka sönder grynen först och sen ha lite mer gryn i slutskedet av kokningen för att ge lite variation mellan sönderkokta gryn och halvkokta gryn med tuggmotstånd.
Det är inte bara att grynen blivit tunnare, de är mindre också. Min barndoms havregryn var stora som en lillfingernagel, nutidens gryn är som dammkorn. Man säljer havredamm som blir en smaklös havrevälling.
Till och med havregrynen har alltså blivit sämre.

 

LÄNKAR:
AXA kundcenter