Duschen är en självklar inrättning i dagens samhälle. Den finns i bostäder, i skolor, på gym och idrottsanläggningar mm. Samtidigt så är den en stor miljöbov både genom varmvattenbehovet och de våtrum som måste anordnas. Duschen är också ett folkhälsoproblem.

Duschandet är en tvagningsform som innebär att man strilar vatten över hela den nakna kroppen i ett moment. Det innebär att man måste ha uppvärmt vatten. Skulle man finstrila kallt vatten på kroppen så skulle den omedelbart bli nerkyld till den grad att det är både outhärdligt och hälsofarligt. Människan tål inte att ligga i kallt vatten mer än några minuter innan kroppsfunktionerna helt enkelt upphör. Man dör i isvatten ganska omgående...
Att värma vatten innebär i de flesta fall ett ganska komplicerat system där man värmer vattnet långsamt i en behållare (varmvattenberedare) och sen portionerar ut det till dusch och disk vid behov. Det innebär att vattnet står uppvärmt i väntan på användning. Att lagra värme innebär alltid värmeförluster och varmvattenberedning är inget undantag. Det försvinner mer energi i lagringen av varmvattnet än i användningen av den.
Dessutom så är stående varmvatten i ledningar och kärl en grogrund för bakterier. Legionellabakterier trivs i en temperatur runt 40 grader och kan föröka sig var femte minut under gynsamma förhållanden.
Duschen kräver ett våtrum därför att fuktångorna och vätan på golv och väggar blir för stor. Våtrumskraven är stora och det finns många fällor när det gäller att bygga våtrum. Materialen är aldrig ekologiskt hållbara. Det är plaster och våtrumslimmer i väggytor och golv. Ett våtrum är knappast den mest hälsosamma lokal att vistas i med tanke på alla emmisioner fårn materialen.
Ventilationen i våtrummet ställer också särskilda krav då det gäller att fort transportera bort fuktångorna som uppstår när man strilar varmt vatten rakt genom rumsluften.
Handdukar, tvättsvampar och andra fuktabsorbeande material hänger ofta fuktiga kvar i dagar. De blir grogrunder för bakteriell påväxt. Det luktar ofta mögel i de mest välskötta våtrum.

Själva tvagningsmetoden är mycket tvivelaktig. Vi människor är inte gjorda för att utsättas för varmt vatten, det är en sak, men det största problemet med duschkulturen är alla upplösningsmedel som används och som torkar ut huden och dödar den naturliga bakteriefloran. Mjäll är bara en av de många folkproblem som beror på att man torkar ut hårbotten med hårschampo. Mjäll är helt enkelt hudbitar från huden som flagar när den blir uttorkad.
När vi blött ner hela kroppen inklusive hår, så hinner den sällan torka helt innan vi tar på oss kläder och ger oss ut i ett utomhusklimat som kan skilja sig kraftigt från inomhusklimatet. På vintern kan det vara en temperaturskillnad på upp emot 50 grader mellan inomhuset och utomhuset. Går man då ut med fuktig hud eller fukt under kläderna så fryser huden och chocken är inte hälsosam för kroppen i längden.
Duschandet är ett högriskprojekt för människans hälsa och troligen är den en av de vanligaste orsakerna till förkylningar och andra sjukdomar eftersom den påfrestar kroppens immunsystem. Duschen är ett folkhälsoproblem. Sen jag personligen slutade att duscha för ett tiotal år sen så har jag märkt en påtaglig förbättring på hälsan. Jag som ofta hade ett antal förkylningar eller sjukperioder per år, blir numer aldrig sjuk. Jag kan faktiskt inte minnas när jag var förkyld senast. Det är många år sen...

Det är ganska påtagligt att vi bör sluta använda duschen och ersätta den med tvättlappsmetoden istället. Då behöver vi inget varmvattensystem, inga våtrum och om vi inte heller använder tvål eller schampo så mår huden så mycket bättre. Det enkla visar sig återigen vara det bättre alternativet. I det moderna samhället luras vi hela tiden in i konsumtion av resursbelastande system som både är kostsamma och ohälsosamma. Sluta duscha för ett bättre liv! Och tror du inte på detta, så prova att inte duscha på några månader så får du se...

 

Länkar:
Att duscha varje dag kan skada din hälsa