UNDER VÅREN 2021 har COOP bytt ut sina engångsplastpåsar i grönsaksavdelningen mot papperspåsar. Titta vad bra! står det med COOPs gröna färg på den bruna påsen. Det räcker med att läsa det så blir man glad över att någon tänker på miljön och hållbarheten. Nu går vi framåt mot en omställning!

Tvärtom mot vad man blir pådyvlad att tro, så har papperspåsen en större klimatpåverkan än plastpåsen. Det har forskare bl.a. vid Umeå universitet kommit fram till. Det är inte särskilt förvånande. Papperspåsen väger mer och använder därför mer resurser än plasten. Det som är bra med papper är att det är nedbrytbart, det är inte plast. vMen nu är inte papper bara papper heller. För att pappret ska hålla och tåla lite fukt så måste det tillföras lim och det är aldrig särskilt miljövänligt.
Den viktigaste aspekten har ändå inte med papper som alternativ till plast att göra, utan det är frågan om engångsförpackningen i sig. Varför har COOP engångsförpackningar för grönsaker? Det är så självklart och enkelt att man tar med sig en påse själv till affären, fyller den med vad man vill ha och går till kassan. Är det en nätpåse av tyg, jute eller liknande så kan kassören se innehållet och det är lätt att sätta ett totalpris för varan. Hemma vid kylskåpet så lägger man sen in hela påsen med innehåll och det hela är klart för användning. Man har fyllt upp matförrådet. Nästa gång man handlar så tar man med nätpåsarna och bärkassarna till affären och eftersom de är av tyg så håller de nästan hur många gånger som helst.
Det skulle vara så enkelt för COOP och andra livsmedelsbutiker att sälja nätpåsar av tyg eller jute och bärkassar i olika storlekar av nedbrytbart material som tyg. Istället så säljer man nu återanvändbara bärkassar av plast!
Exemplet med påsarna i affären är ett tydligt fall av mänsklig lathet, dumhet och svårighet att ställa om sina vanor. Man har vant sig vid att kunna gå tomhänt utan förberedelser till livsmedelsbutiken och riva av engångspåsar i plast samt plocka en bärkasse i plast vid kassan. Det är så lätt att ställa om, det är så självklart, och lösningen innebär en enorm besparing för hela samhället. Ändå tar vare sig politiker eller butikskedjor några initiativ till att göra den enkla omställningen till en självklarhet.
Det är istället så att man gör som COOP, man fuskar och gröntvättar. Man byter ut bollarna i spelet om resursslöseriet och tillväxten, men det gör ingen skillnad för hållbarhet, klimat eller miljö. Tydligen är man livrädd för att kunderna ska tycka att det är besvärligt, och det viktiga är ju trots allt att tjäna pengar, inte att sälja bra mat på ett hållbart sätt, eller hur COOP!!

 

Länkar:
Single-use plastic bags and their alternatives: Recommendations from life cycle assessments