Disk utan varmvatten eller diskmedel

"-Say NO to YES!!"

PÅ STATION LUNDA diskar jag utan varmvatten och utan diskmedel.
Det är en myt att det skulle behövas varmt vatten för att diska glas och tallrikar, kastruller och stekpannor. Varmt vatten gör faktiskt att proteinerna stelnar och blir svårare att få bort. Däremot löser varmt vatten fett och intorkade matrester snabbare än kallt vatten, men det är en fråga om strategi, snarare än en fråga om temperatur på vattnet.
På Station Lunda diskar jag i kallt rent brunnsvatten och gör jag det omgående efter att ha ätit, så är det enkelt. Diskmedel behövs inte heller, det förorenar avloppet och lämnar rester på porslin och glas. Det är faktiskt inte sällan jag kommer hem till folk och deras kaffekoppar luktar diskmedelsparfym. Det är ganska motbjudande att dricka kaffe med doft av citronessens! Diskmedel gör ingen nytta. Det är bara en renlighetsrit som den moderna människan har blivit pålurad för att det ska se ut som att man tillhör en civiliserad och sanitär modernism. I själva verket så är diskmedel en förorening.

Vid tillfällen när jag kokar potatis eller pasta, broccoli, bönor eller andra grönsaker som ska koka i mycket vatten och som sen ska hällas bort, så häller jag det heta och desinficerade avkoksvattnet över disk som står i diskhon. Det löser upp torkade matrester och när det är gjort så sköljer jag av disken i rent vatten och torkar. På samma vis gör jag om jag vill göra ren diskhon från fett och rester. Jag stänger bottenpluggen, häller ut potatisvattnet och diskar hon ren med potatisavkoket, sen kan jag efterskölja med kallt vatten...
När stekpannan ska rengöras, så häller jag i någon deciliter vatten i stekpannan, sätter den på gasspisen och hettar upp vattnet. Sen tar jag diskborsten och skrubbar pannan ren och sköljer med rent vatten. Man ska ABSOUT INTE använda diskmedel i gjutjärnspannan. Den ska kvarhålla så mycket fett som möjligt och efter att ha gjort den ren så häller jag i lite olivolja i den och värmer upp det så att det sugs upp i pannan. Sen kan den ställas undan för nästa användning…
Traktörpannan där det har kokat över och kokat in matrester på utsidan skrubbar jag med en disksvamp och en diskborste i kallt vatten tills den blir ren. Sen sköljer jag i kallt vatten.
Nå, det finns svåra fall. Som när jag har glömt såsen på plattan och det har kokat torrt och sen bränts in i botten på kastrullen… Vad göra? I dessa fall försöker jag få bort det mesta rent mekaniskt och sen använder jag faktiskt maskintvättmedel för att få bort det sista. Det behövs inte mycket och man kan värma upp vattnet med tvättmedlet i på spisen och sen låta det stå några timmar… Då går det att få bort även inbrända rester om man sen gnider med tvättsvamp, diskborste och kanske stålull.

All disk kan alltså hanteras för hand och med kallt vatten och utan diskmedel. Man eftertorkar och polerar med hushålsspapper eller kökshandduk. Varför gör inte alla det?
Därför att vi har skapat oss ovanor som vi TROR är nödvändiga. Att diska i en diskmaskin med frätande diskmedel är energikrävande och avloppsbelastande. Det är inte ens snabbare. Skapar man en strategi med att använda så lite porslin som möjligt och att diska direkt efter maten så är köket alltid rent och snyggt, utan några diskhögar i diskhon…
Att ha varmt vatten i kranen är inte bara onödigt eftersom vi har en spis att värma de små mängder varmt vatten vi behöver, men det är också resurs- och energikrävande att ha varmt vatten i en reservoar som ska vara tillgänglig när vi behöver det. Varmt vatten i ledningar ökar dessutom risken för bakteriesamlingar i rör och tankar och det är troligen ett större hälsoproblem än vad de flesta inser.

Att diska för hand i kallt vatten, utan diskmedel och med mekanisk och manuell rengöring är bara ett litet exempel på de små steg vi kan ta mot ett renare och mer hållbart liv. Man använder mindre energi, färre resurser och får ett renare avlopp…

2 kommentarer

 1. Linnea Petersson

  Intressant.
  Jag har provat många gånger men tycker att det ger ett fett slutresultat
  Ska göra ett försök till, men nu utan diskmedel

 2. Johan Falk

  Det ska sägas att jag inte äter kött med mättade fetter. Då blir det svårare, men som sagt, diskmedel hjälper inte, däremot kan man behöva varmvatten för att få bort mättade fetter. Kom också ihåg att torka rent och polera med hushållspapper eller kökshandduk, då blir vinglasen glasklara!

  /johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *