Semester på trappen...

Semester under plommonträdet

Semester infördes i Sverige år 1938. Dess förrinnan så arbetade man 6 dagar i veckan och hade bara söndagen som vilodag.

Varför har vi semester?
Någon sa mig en gång för länge sen att vi inte behöver semester, vi behöver bara göra något annat ibland...

Naturfolk som lever enligt principen jägare-samlare har ingen semester. De samlar föda och lever sina liv efter vad naturen kan producera och naturen har ingen semester. Varför skulle människan ha semester?
Förklaringen är ganska uppenbar. Semester är förknippad med ett industrisamhälle. Det är när vi människor har dagliga arbetsuppgifter som är tråkiga och ingår i en monoton mekanisk produktion i för högt tempo, som vi behöver stanna upp ibland och vila upp oss för att kunna arbeta vidare. Människan är inte en maskin och är inte kompatibel med det mekanistiska industrisamhället. Vi behöver semester därför att vårt arbete och arbetstempo är uppskruvat för maximerad avkastning.  Semestern har införts som en kompensation för ett i sig ohållbart producerande... En industriarbetare eller som det är idag, vilken anställd som helst arbetar minst 8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan... Många arbetar betydligt mycket mer, behöver semester för att överleva...
Naturfolk å andra sidan arbetar kanske 3-4 timmar om dagen och då är arbete inte så separerat från resten av livet. Om man sitter vid lägerelden på kvällen och diskuterar dagens händelser och utbyter kunskaper om var lämpliga bytesdjur rör sig eller var man hittat mogna frukter, är det då arbete? Naturfolk är sällan eller aldrig stressade, de arbetar i det tempo som de klarar av och gör det så ofta de känner för och orkar med. De har på sätt och vis implementerat semestern, dvs. vilan i det dagliga arbetet. Det är ingen större skillnad på arbete och fritid...

Fritid har uppstått som ett begrepp i och med industrisamhället. Man skiljer på det intensiva arbetet och på den lediga tiden utanför arbetstiden...

Moderna tider är kanske Chaplins mest samhällskritiska film. Den berättar om Charlie som får arbete på en fabrik. Han står vid ett löpande band och har inte tid att klia sig i näsan och det blir panik när en fluga lägger sig i som han vill vifta bort... En automatiserad robot provas på Charlie som testobjekt och det är tänkt att den ska mata arbetaren som då kan fortsätta att arbeta även under lunchen... Det slutar med katastrof... Charlie fastnar sedan i de stora kugghjulen och spottas ut ur fabriken alldeles vimmelkantig. Med verktygen kvar i handen ger han sig på en dams kappa som har kantiga mutterliknande knappar. Charlie vill skruva på dom med sina verktyg, kvinnan skriker och polisen tillkallas...

I USA och Nordamerika finns idag en trend mot såkallad "Homesteading". Det innebär att man lever, arbetar och vistas på sin gård eller i sitt hem. Homesteading innebär att man inte behöver resa och att man ägnar all sin tid åt en närvaro på den plats man valt att leva på. Det medför att man knappast behöver någon semester, eller ens har tid för den. Vila och arbete är synkroniserat så att det inte behövs några längre viloperioder av såkallad semester.

På Station Lunda är jag hela året. På sensommaren när det är varma dagar går jag omkring på tomten och inventerar fjärilar, påtar i trädgården och gör det jag orkar. Blir det för varmt tar jag av mig kläderna och går omkring naken. Det är otroligt skönt och svalkande. Jag kan t.o.m. orka arbeta lite utan att bli för svettig. Huden får sol och blir mjuk och len när den blir smekt av vinden och gräset som jag plöjer igenom när jag vandrar runt på tomten. Jag behöver inte resa någon annanstans för att med en flätad solhatt kunna gå omkring naken och njuta av existensen. Kanske sätter jag mig med ett glas vitt vin med is, i skuggan på verandan under den heta solen och njuter. Jag njuter av att jag inte behöver resa långt till fjärran länder för att stå i kö till badplatsen eller betala för en dyr middag på en restaurant. Här har jag mitt paradis och jag behöver inte förflytta mig.
Det kostar inte heller något att njuta hemma. Inga reskostnader, inga matkostnader, inga hotellkostnader... När jag vill, och tycker att det passar kan jag stanna upp och njuta lite extra av tillvaron och låta vinden smeka min kropp...

Semester hemma har en minimal miljö- och klimat och resurspåverkan.