Läsare av ETC minskar elförbrukningen med en tredjedel!

 

JAG FÅR ETT EPOSTMEDDELANDE FRÅN ETC (se nedan) om att läsarna av tidningen enligt en privat undersökning skulle ha minskat sin elförbrukning med en tredjedel. Det kanske låter imponerande för någon, men är faktiskt ganska löjeväckande. 90% av all elkonsumtion i Sverige är ett rent slöseri, och att minska sin privata elförbrukning till en tiondel ska alltså inte vara särskilt svårt...

På 1980-talet byggde professor Mats Wolgast i Uppsala ett superisolerat hus för att visa att det inte behövs någon uppvärmningsenergi alls i en villa. Han använde då ingen separat uppvärmningsenergi och bara 1 kbm ved för de kallaste perioderna. Huset finns kvar och kunskapen, men fortsatt så använder svenskar idag 60% av energianvändningen till uppvärmning av hus!
Medelförbrukning av el för lägenhet är ca 5.000 kWh om året i Sverige, då har man inte räknat in gemensamma utrymmen och uppvärmning.
Medelförbrukning av el för en villa är ca 20.000 kWh om året.
Normförbrukning av el enligt NORM LUNDA är ca 1.800 kWh om året!! och det årliga vedbehovet för uppvärming är 2-3 kbm. Det är en tiondel av normbehovet för en svensk idag!

Om alla följde NORM LUNDA, dvs. den normalanvändning som utarbetats på Station Lunda, så skulle Sverige inte behöva någon Kärnkraft, Sol- eller Vindel... Vi skulle klara oss på den energi som dagens vattenkraft producerar, dvs 50 TWh el om året. Dessutom skulle vi få en bättre livskvalitet och hälsa som en konsekvens av sparandet. Elförbrukningen kommer med elbilar, elcyklar etc att öka mycket kraftigt och det är mycket oroväckande. Transporter av varor och personer är idag den största energiposten som kan och måste minskas radikalt. Det är enkelt att vidta åtgärder. Minskade hastigheter på vägarna ( som också medför mindre buller och slitage samt minskade olyckor), färre vägar, färre bilar... Höjda bränslepriser är ett väldigt enkelt styrmedel för att uppnå dessa mål, men även fordonsskatter och vägskatter kan höjas. Med en minskad befolkning så kommer vi att klara oss med ännu mindre energi i framtiden och en minskad befolkning är en nödvändighet i alla hänseenden för att uppnå en hållbar utveckling.

ETC faller under en populism som man anser vara nödvändig för att SÄLJA och marknadsföra sin tidning. Sanningen tycks alltid vara gratis.
Det är ganska löjeväckande i sammanhanget att läsa om hur EVY har installerat en luftvärmepump och sparat 50% av energikostnaden för uppvärmning. Det är fortfarande så att Evy med sin luftvärmepump använder el som uppvärmning, vilket är anmärkningsvärt då elektricitet är den mest förädlade energiformen vi har, och att slösa bort energi med hög exergi på värme som har den lägsta energin, är både brutalt slöseri och vansinnigt ineffektivt. Luftvärmepumpen är också kortlivad och har en hög produktions och investeringskostnad.
Med bättre konstruerade hus, som Wolgasthuset eller Station Lunda,  och en anpassad användning av värmebehovet, så behövs ingen uppvärmningsenergi annat än lite ved. Ved tillverkas av solenergi av naturen och det är bara att sätta eld på den så får man värme. Enklare, miljövänligare och mer resurseffektivt kan det inte bli om man avverkar veden manuellt och med kontinuitetsbruk.
När ETC motiverar en energibesparing med att man då kan EXPORTERA REN EL, är det verkligen häpnadsväckande. Spara el själva för att sälja den till andra som slösar bort den och göra sig vinster på en överproduktion av elenergi?!? (Är inte det här ett kapitalistiskt beprövat koncept?!?)

ETC och det besked man sänder ut till medborgarna visar mycket tydligt hur långt vi står från en verklig förändring och omställning till en hållbar framtid. Idag är det extrema en normalitet och man refererar hela tiden till denna extrema situation.
Normaliteten behöver för att uppnå hållbarhet, förflyttas från folks vardag som inte är normal till verklighetens ekossystem och planetens gränser som är de verkliga gränserna för människans tillväxt och exploatering.
Hållbarhetsfrågan får inte heller reduceras till en politisk fotbollsmatch om höger och vänsterpolitik, som ETC älskar att göra...

 

/Johan Falk
för STATION LUNDA
27 oktober 2022

 

 

 

 

__________________________________________
EPOSTUTSKICK FRÅN ETC I OKTOBER 2022:

Jag fick ett roligt besked idag. Det kom från en gammal vän, Tommy, som granskat hur mycket Dagens ETC-läsare minskat sin elkonsumtion under oktober månad i år jämfört med förra året.

Du kanske märkte förvåningen från nyhetsmedia över hur landets företag och medborgare sparat 18 procent av elen, men läsarna slår det med råge och köper 33 procent mindre el än förra året. På en enda månad. (Siffrorna får vi från vårt elbolag ETC El, så det gäller läsare som använder sig av det.)

Det här är ju fantastiskt! Minskad elförbrukning betyder lägre elpriser, mer export av ren el och därmed minskade klimatutsläpp.

 

Det här sparandet tror jag själv beror på medvetenhet. Dagens ETC:s läsare är medvetna om klimatkrisen, medvetna om ekonomins vanvett där ett krig och en kris betyder massiva jättevinster för konglomerat som bara jagar ökad vinst. Men också medvetna om att den egna plånboken hotas av det där vanvettet, man försöker skydda sig så gott det går.

Men att en tredjedel av elen kunde sparas in är verkligen otroligt. Och det måste vi ju berätta för varandra, när politiken sviker och bromsar omställningen så är det bara människors agerande som kan ändra utvecklingen. Dagens ETC-läsarna är tillsammans en makt genom det vi gör, inte det vi tycker.

Från Evy Olsson som jag mejlväxlat med kring hennes hus och energianvändning – jo, jag mejlar om sådant varje dag – fick jag den här hälsningen:

"Nu har jag gjort som du sa och fått luftpumpen installerad och min elräkning föll med 50 procent. Det gläder mig oerhört, jag har inga stora marginaler. Som tack för envisa råd skickar jag in en summa till er insamling. Så kan ni skriva fler artiklar om det och inte bara du som mejlar på natten. Vi behöver hjälpa varandra nu."

Nej, vi är inte fångar i det system vi lever i, vi kan förändra. Och förändringar måste stödjas av berättelser – journalistik, vardagshistorier – om hur vi kan skapa dem. Både personligt och gemensamt.

Nu är vi på Dagens ETC inne i den största förändringen vi varit i. Vi ska inte bara öka i upplaga så mycket (dubbelt upp!) att vi säkrar utgivningen utan presstöd, vi ska också använda tidningen mycket mer till avslöjanden, till ekonomiska användbara fakta, till direkta råd där läsare möter läsares förslag.

Just nu jobbar jag själv på ett stort material om hur vi sparar oss ur en del av krisen som kastas på oss. Jag gör det tillsammans med läsare. Fler än 100 väldigt konkreta tips. Kommer tidningen nästa vecka, skulle jag tro.

Andra jobbar med undersökningar om varför politiken ser ut som den gör. Vad är det som skapar denna extrema högervåg, denna okänslighet och brist på insikt om att människor far illa? Det kommer också en granskning nästa vecka om de digitala nätverk som våra barn rör sig i, hur utsatta de kan vara där. Och vi ska på punkt efter punkt – maten, hyrorna, elen, låneräntorna med mera – pröva "sanningen" att det är just du som måste bära den tunga kostnaden för det som sker nu.

Precis allt i denna förändring handlar om saker vi gör tillsammans med våra prenumeranter. Vi finansierar med insamling, vi växer för varje ny läsare som vill betala för Dagens ETC. Det här handlar inte om att sälja, det handlar om att göra – verkligen göra – saker tillsammans.

Ja, det kan vara så enkelt som att minska elkonsumtionen med en tredjedel. Men tänk vad som händer när vi kan minska dumheten och desinformationen från högerpropagandister med samma andel.

Andreas Gustavsson
Chefredaktör Dagens ETC
andreas.gustavsson@etc.se

 

 

___________________

LÄNKAR:

NORM LUNDA - Energianvändning
NORM LUNDA - Introduktion
VEDVÄRME - en ebok om uppvärmning

1 kommentar

 1. Johan Falk

  Vetenskap och forskning har inget med populism att göra…

  /johan falk
  ______________

  Roligt att du har så bra lösningar.
  Får lyckönska dig till kommunikationen som gör att det implementeras brett.
  Bra för alla.

  Med vänlig hälsning,

  Johan Ehrenberg

  ______________

  Johan Ehrenberg,

  Tack för ett ännu surare svar…
  En FEBY Guld standard är ytterligare bara en gröntvätttning bland andra… Samtliga såkallade ekohus och passivhus jag känner till har visat sig vara och förbli högkonsumtionsprojekt!!
  Jo, jag (och andra) ska naturligtvis elda, och värma med ved, eftersom det är den minst miljöbelastande och resurskrävande uppvärmningsform som finns på den här planeten. (men förstås med så lite ved som möjligt).
  Hur mycket energi använder DU i förhållande till NORM LUNDA, Hur mycket använder ETC:s passivhus?!?

  Är Johan Ehrenberg och ETC inte Kapitalister förklädda i rött?!?

  /johan falk

  ________________________

  Oj det var en sur och bitter text.
  Du är säkert fullt medveten om att våra hus har FEBY Guld standard och att vi pressar elkonsumtionen rejält i passivhusen vi bygger.
  Att en forskning för länge sen kunde visa på ytterlugare möjligheter men tyväörr inte klarat av att få ut det på marknaden, är ju sorgligt.

  Sen ska du inte elda med ved.

  Med vänlig hälsning,

  Johan Ehrenberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *