Det är nu 10 år sen jag av en tillfällighet kom på ett fantastiskt sätta att göra en juice av slånbär... Det ska understrykas att jag menar JUICE, och att det inte är samma sak som saft. Juice är pressade bär utan tillsatser. Saft är ett koncentrat av bär och socker som kokas ihop.
De få recept som finns föreskriver att man ska hälla på kokande vatten över bären... Jag har kommit fram till att det ska man INTE alls göra. Dels så blir musten grumlig då, och dels smakar den inte så bra. Dessutom blir den svårare att filtrera. Man får ut mer saft ur bären med kokande vatten, men kvaliteten blir sämre...

Receptet är mycket enkelt:
1) Man plockar Slånbär, gärna när dom har frusit någon gång i senhösten. Annars kan man lägga dom i frysen för att mildra den lite beska smaken av tanninerna i slånbären.
2) Sen rensar och sköljer man de hela bären väl.
3) Därefter häller man kallt vatten över bären som man lagt i en stor bunke eller hink. Lika mycket vatten som mängd bär är ett riktmärke. Mer vatten ger vattningare juice, men som är lättare att få att droppa igenom silduken...
4) Bären mosas med mospressare eller med händerna och det hela får stå några timmar eller högst ett dygn. Se till att ha så lite luft som möjligt för slånbären oxiderar väldigt fort och saften blir då brun istället för rödvinsfärgad... Låt stå några timmar, upp till ett dygn, inte längre för då börjar juicen jäsa.
5) Till sist silar man massan genom en silduk. Det blir en ganska tjock vällling av slånbärsmoset. Man späder ut det med vatten till lämplig konsistens. Det ska droppa långsamt, då får man ut en klar genomsiktlig och mycket vacker juice... Man får låta silduken täppas till litegrann och sila om den första vätskan som lätt rinner igenom silduken och blir grumlig...
6) Slånbärsjuicen håller sig inte särskilt länge och bör antingen frysas i PET-flaskor eller förvaras i fyllda flaskor på en sval och mörk plats, vilket brukar bli  i kylskåpet.

Det här receptet innebär att man inte tillför någon energi för att utvinna juicen. Inga maskiner, inga kemikalier, inga tillsatser... Slånbärsjuicen i det här receptet är så miljövänligt som det kan bli att utvinna en ändå förädlat produkt från naturens matförråd. Det är värt ett utropstecken!

Slån växer i det öppna landskapet. Det finns buskar nästan överallt i åkerkanter, diken och längs skogsholmarnas kanter. De tål inte konkurrens och ska ha mycket ljus, så de växer bara i kanten av skogen. De blommar kort tidigt på våren och det är troligen väldigt känsligt för hur vädret är just då i den perioden och även lokalt... Nu i år fick jag gå länge längs bärlösa buskar för att tillslut hitta ganska bärrika buskar som stått lite mer i skydd bakom den yttre ridån och in mot skogsholmens träd.
Det är inte lätt att komma in i buskagen för att komma åt bären, och många gånger växer de också för högt. Buskarna är täta och fulla med mycket vassa taggar. Har man slån på sina ägor kan det vara lönt att skapa stigar genom buskagen så att man lättare kan plocka bären.

Slånbär karakteriseras av sitt innehåll av tanniner. Det uppskattas inte av alla, men ger karaktär åt juicen  och är en nyttig antioxidant. Man kan gärna använda slånbärsjuicen för att göra fruktvin och den passar utmärkt tillsammans med råmust av äpplen i jäshinken.
Vill man göra en likör eller spritdryck så kan man spetsa slånbärsjuicen med t.ex. gin och få en både vacker och god snaps