Mangold i slutet på november?
Uppsala 19 november 2024.
Ja, här i Uppsala har det varit några frostnätter på ett par minusgrader under hösten. I natt var det -4 grader. Mangolden står sig fortfarande. Den är anmärkninsvärt tålig mot nattfrosten. Men det är inte bara att Mangolden står sig kanske ända in i december på den här breddgraden. Den blir faktiskt bättre av att vara lite frostbiten. Jag brukar tycka att stjälkarna är lite väl sträva och svårkokta i slutet på säsongen, men efter ha blivit frostbitna några gånger är de faktiskt mjälla och aptitliga...
Bladen är fortsatt krispiga som Mangold ska vara och jag rullar ihop dom över stjälken och lägger på skärbrädan. Sen skär jag alltihop, stjälk med blad och hackar i små bitar. De kan förstås användas som råsallad, men som oftast steker jag det mesta. De åker då ner i den stora wokpannan som jag nästan fyller upp. Sen får det småputtra på låg värme tills det mesta av vattnet är borta. Då tillsätter jag ganska mycket salt och lite olja eller margarin. Sen fortsätter jag att "koksteka" det hela ett tag till. Svag värme med eller utan lock, beroende på vätskeinnehåll. Jag rör om ofta.
Den nu färdiga röran kan användas på många sätt. Man kan frysa in för vintern och senare användning. Man kan ha den som pålägg på bröd eller tilltugg som sidorätt. Man kan också blanda i den i en gryta eller göra en soppa på den. Varför inte göra en senhöstsoppa på Mangold och trattkantareller? Man kan om man vill göra soppan slät genom att köra stavmixern i kastrullen några minuter...
Matrecept är egentligen ganska onödiga. Det handlar om att förstå principerna och ta tag i tillfället. Så ut och plocka den frostade Mangolden och gå sen in i köket och uppfinn dagens variant på Mangold. Har du ingen Mangold? Dags att odla, den är fantastisk att ha i trädgården och köket. Den ersätter fullt ut de menlösa sallader som finns i matvaruhusen, som Isbergssallad och liknande...
Lämna ett svar