Surdegsbaguetter preparerade för gratineringen.

 

Dagens improviserade eftermiddagsmål blir en tallrik Gratinerade Surdegsbaguetter.

  • Surdegsbaguett från Stora Coop
    Prästost
    Mangoldblad (från trädgården)
    Tomat i tunna skivor (från trädgården)
    Oregano (från trädgården)
    Svartpeppar
    Salt
    Sriracha
    Stark senap

Över osten som läggs överst så lägger jag på en sträng stark senap och några droppar Sriracha. Smulad Kungsmynta (Oregano) från trädgården och ett stänk olivolja över alltihop och det får vila på tallriken i några timmar. Sätt tallriken i en stor wokpanna med lock så sprider sig smaker och fukt lite bättre i mackorna. För den som inte har ugn, så går det även bra att gratinera i wokpannan, om man bara är lite försiktig med värmen och lägger mackorna på en tallrik. Annars går tallrik med mackor in i en kall ugn som sätts på 225 grader. Jag ställer en timer på ca 25 minuter och då ska den inte var bränd, men bara så att osten precis smält och det bildats lite skorpa på brödet, det får man justera efter omständigheter och ugn...

 

Jag skördar lite Mangold och Tomater från trädgården. Färska grönsaker är en njutningsdelikatess för den som odlar själv. Det är en obeskrivlig tillfredställelse att få ta sin mat och äta gott ifrån egen skörd...

Jag har idag också skördat de första Björnbären som gick i frysen för att tillföras samlingen som kan bli en härlig dessert med glass i slutet av månaden kanske. Eller så sparas de till vinterns kulna mörkerdagar... Lite rensning i landen och klipp av fruktträd så här i JAS-månaderna hör till dagens sysslor. Det är ganska torrt, så lite vattning hör också till det trivsamma arbetet. Sen kan jag skörda Palmkål, Färsk lök, Mangold, Squash, Tomat och Purpurbönor... Det går utan större ansträngning att få så mycket mat i augusti månad att man inte behöver handla mycket i butikerna...

På den förvildade Oreganon samlas fjärilar och humlor i mängder då det inte finns mycket blommor och nektar kvar i naturen så här års och i de allt blomfattigare gräsmarkerna i Sverige. Idag är det Silverstreckad och Storfläckig pärlemorfjäril, en mängd humlor av flera arter och ett otal mindre steklar och andra insekter som besöker de små blommorna. Lukten är intensiv när man smular bladen och blommorna i handen. Det blir en fin krydda även för mig till eftermiddagsmålet.

 

 

 

Mogning och eventuellt gratinering i Wokpanna med lock