Stekta havregrynsplättar med sylt
Får man över av morgonens havregrynsgröt eller vill använda havregryn på ett lite annorlunda vis så kan man göra havregrynsplättar. De kan tjäna som dagen lunch kanske?
Havregrynsgröt till frukost är en av de sundaste och billigaste måltider man kan tänka sig. Det går med dagens tunna havregryn också mycket snabbt att koka en morgongröt, man hinner knappt att vakna förrän den är färdig och då gärna kan kompletteras med lite av skogens eller trädgårdens frukter som garnering.
För en portion havregrynsgröt brukar jag ta en liten näve havregryn och en nypa salt. Därefter tillsätts en passande mängd vatten beroende på vilken konsistens man vill ha på gröten. Den får koka upp och ställs sedan av för att svälla några minuter. Därefter brukar jag tillsätta några okokta havregryn för att få lite tuggmotstånd i gröten. Sen är det klart...
Jag brukar också hacka egentorkade plommon från mitt plommonträd och blanda i gröten. Det kan man göra från början eller efter att man kokat gröten, vilket som...
Får man nu över av den här gröten med hackade plommon, så kan man steka den som plättar:
Först smälter man ett tunt lager margarin i stekpannan, låt vattnet i margarinet koka bort, sen slevar man i några högar av gröten och plattar till så att det blir lagom tunna plättar. På bilden har jag använt en matsked för att sleva upp varje liten plätt. Sen steks plättarna på svag värme. Använd en tunn och bred stekspade, jag använder en osthyvel för att komma under plättarna och vända dom. De går lätt sönder innan en skorpa har bildats, men det går att platta till dom och baka ihop delarna igen. Man kan behöva vända två gånger för att få en jämnare stekning och för att få plättarna att hålla ihop.
Serveras sen med t.ex. Björnbärssylt eller lingonsylt från skog och trädgård.
En annorlunda delikatess från det hållbara köket!
