Svenska kyrkan är sveriges femte största skogsägare.
Sommaren 2024 gör föreningen Skydda skogen en dokumentärfilm om svenska kyrkan och skogen. Den har titeln "Trovärdighet".  I det första avsnittet som publiceras i november 2024 så beskrivs hur kyrkan totalavverkat en skog med mycket höga naturvärden i Västerbotten. Kyrkoherden som bor i närheten och hade planerat att ha en pilgrimsfärd i skogen, blev bestört och bedrövad när hon fick veta att den fina skogen inte längre finns kvar. Den är ett stort kalhygge.
På trots av att man som skogsägare har skyldighet att skaffa sig kunskap om skogens naturvärden, så har kyrkan ignorerat de naturinventeringar som man delgivits och därmed både brutit mot Miljöbalken, Kunskapskravet i 2 kap. 2 § som säger att den som påverkar miljön är skyldig att skaffa sig kunskaper om de naturvärden som kan finnas på platsen och  ingreppets konsekvenser.
Detta fallexempel är bara ett av många...


Svenska kyrkan avverkar skog enligt kalhyggesmodellen med en förtjänst som motsvarar 1% av kyrkans intäkter. Det är mycket förstörd skog och en väldigt obetydlig förtjänst. Svenska kyrkan har konsekvent avfärdat alla motioner på ett mer hållbart skogsbruk.

Svenska kyrkor värms upp med olja och står tomma till 99% av tiden. Resor till och från kyrkor och kyrkomöten är mycket belastande. På Svenska kyrkans kyrkogårdar används  trädgårdsmaskiner som både innebär en bullerstörning och kraftig miljöpåverkan. På kyrkogårdarna planteras främmande växter som inte hör hemma i svensk natur...  Listan blir lång på hur stor miljöpåverkan den Svenska kyrkan gör sig skyldig till kontinuerligt miljöbrott.

Svenska kyrkan driver sen 2018 en färdplan för att miljöcertifiera sig som klimatneutral. Alla som vet något om miljö och klimat bör vid det här laget veta att man inte kan vara klimatneutral. Det är en gröntvättningsterm. Svenska kyrkans färdplan för klimatet har en budget på 2 miljarder kronor bara för att skapa själva färdplanen. Detta utan en enda konkret handling. Färdplanen är en utstuderad gröntvättningskampanj.

__________

1) Om Svenska kyrkan verkligen hade för avsikt att förbättra miljö och klimat och bidra till en hållbar utveckling så skulle man lätt kunna avstå skogsavverkningen och lämna sin skog för fri utveckling. Det skulle alltså bara motsvara 1% av kyrkans intäkter. En sån insats skulle ha mycket stor betydelse för den svenska skogens chanser att fortleva. Den skulle också innebära en stor insats för människors välfärd och möjligheter till promenader i levande skogar.

2) Det skulle vara mycket enkelt att skapa ett handlingsdokument för hur Svenska kyrkan ska agera för en hållbar utveckling. Ett sånt dokument skulle lätt kunna tas fram av ekologer och hållbarhetsutvecklare. Det skulle inte kosta en bråkdel av den gröntvättningskampanj som man iscensatt.
Här är några punkter som man omedelbart kan fastställa som  lämpliga mål för svenska kyrkans miljömål:

1) Kyrkor som inte är välisolerade ska inte värmas upp.
2) Kyrkogårdar ska skötas med handredskap och växter som planteras där ska vara inhemska och vara betydelsefulla för ekosystemet på platsen.
3) Kyrkans skogar ska lämnas för fri utveckling och inte avverkas alls.
4) Kyrkans öppna marker, som betesmarker och ängar ska skötas manuellt och med bevarande av naturvärden som högsta prioritet.
5) Kyrkans möten ska arrangeras så att minsta möjliga transportbehov prioriteras.

Är svenska kyrkan trovärdig?
Idag kan vi bara se hyckleri och falskspel från Svenska kyrkan i dess förstörande skogsbruk och fiktiva "klimatarbete" som måste betraktas som ett hån mot klimat och naturvärden såväl som mot människans trivselvärden.

Länkar:
Svenska kyrkans färdplan för klimatet.
Kyrkan och skogen - Ansvar, handling och hopp
Svenska kyrkan avfärdar förslag på mer hållbart skogsbruk
Svenska kyrkan bör anpassa skogsbruket
Vill skydda skogarna - röstas ner av kyrkan
Tuff kritik mot Svenska kyrkans skogsförvaltning
"Trovärdighet?" - Skydda skogens film om Svenska kyrkans skogsbruk
Nu kan Svenska kyrkan ta täten - Greenpeace
Kalhyggen i guds namn - SR vetenskapsradion klotet