Lermålad panel på Station Lunda

HUVUDBYGGNADEN PÅ STATION LUNDA är nu nypanelad med fjällpanel för väggarna och ytterpanel som foder runt fönster och dörrar. Detta har sen målats med lerfärg. Det här är en färg som är föga känd, men som har ett uråldrigt ursprung.

I det här fallet så består färgen på väggarna bara av lera och ingenting annat. Leran är uppgrävd från Uppsalaslättens reservoar av blålera i en åbank nära intill. Den har sen slammats upp för att filtrera bort sand och grövre partiklar och har sen spätts med vatten till lämplig konsistens. Viktigt är att behålla de fina partiklarana. Det är nanopartiklarna i leran som gör att den fäster på nästan allt. Jag har till och med målat över glatt plast och fått den att fästa där bättre än någon målarfärg på marknaden. De fina partiklarna i leran håller samman färgen och  tränger  in i en utomhuspanel av sågat virke. Det går i viss mån även att måla på hyvlad yta, men den har då mindre väderbeständighet. Jag har målat undersidan av verandataket och takssprången med lerfärgen på den där hyvlade ytan och den sitter kvar bra eftersom det är skyddade ytor.

Lerfärgen som används här består bara av lera, det finns inga tillsatser, inga mögelgifter, inga bindemedel. Bara lera och vatten. De fina partiklarna i leran utgör i sig ett bindemedel. Det verkar också som att leran faktiskt minskar risken för mögelpåväxt på panelen. Hittills så har proverna på Station Lunda varit påväxtbefriade när de behandlats med lera. Däremot så ger leran inget direkt skydd för träet annat än lägre påverkan av solen genom att partiklarna  möjligen hindrar instrålningen och därmed försinkar träets nedbrytning. Fukt kan passera fritt och lerfärgen ger inget skydd utan tar tvärtom upp fukt från luften, vilket syns i fuktig väderlek. Det verkar inte som att detta är något negativt för panelen annat än att den grånar snabbare än obehandlad träyta. Troligen beror det just på att den behåller fukten kvar i träet lite längre.

Husväggarna har alltså målats med ren lera, inga tillsatser, inte ens pigment. Fodren runt dörr, fönster och hörn har däremot fått en dos av lite svart järnoxid för att ge en mörkare nyans. Det är möjligt att skapa alla möjliga färger med lera om den till en början är så ljus som möjligt. Det finns rent vit lera, kaolin, men den är väldigt sällsynt. Tillför man jordpigment till en ljus blålera så kan man få nyanser från grått till gult, rött och brunt, men även svart. Grönt och blått är däremot svårare eftersom dessa pigment inte förekommer naturligt utan måste framställas artificiellt.

Man påför färgen antingen med bred tjock fasadpensel, eller genom att spruta på den med en enkel sprutpistol. Fördelen med det senare är att den täcker bättre och fyller ut håligheter som till exempel springor mellan planken bättre. Spruttekniken förutsätter förstås en lufttrycksanordning som förbrukar en del energi och som bullrar ganska kraftigt.

Lerfärgen kan tvättas bort med vatten och borste. Den sitter kvar förvånansvärt bra även på horisontella ytor som utsätts för måttligt regn, men går att tvätta bort med trädgårdsslang eller högtrycksspruta. Det innebär att man ganska lätt kan måla om utan att skrapa och utan annat lösningsmedel än vatten.

Lera som färg är ett intressant alternativ till dagsmarknaden för husfärger. Att måla huset med linoljefärg är ett vansinnigt slöseri på resurser. Det är som att täcka huset med guld.  Att måla med lera är förmodligen det mest miljövänliga och billigaste alternativet för estetisk och funktionell behandling av en husfasad. Lera är gratis och påverkar inte miljön överhuvudtaget eftersom den är en ren naturprodukt. Den enda kostnaden (om man målar med pensel), är att man behöver lägga ner är ett visst arbete med att gräva upp leran och slamma upp den. Färgen är dock mycket dryg. En 10-liters hink med fast lera räcker till ett normalstort hus.

På lång sikt så påverkar  leran träet genom att påskynda den naturliga gråningen som så fint framhäver träets struktur. Om man inte vill ha en homogen yta, kan man spruta bort det mesta av lerpigmentet  efter något år och man får då kvar en ljus och fin fasad som ser naturgrå ut och där träets mönster framträder.

 

_________________

För konsultation om målning med lera, kontakta Station Lunda.

 

 

Länkar:
Lerfärg som husfärg