I ett pressmeddelande från 30 oktober 2023 skriver Mattias Kristensson (Ordföranden i arbetsmarknadsnämnden) och Lena Witterbom (Direktör för arbetsmarknadsförvaltningen), att man har konstruerat en handlingsplan som innebär att antalet vuxna som idag får ekonomiskt bistånd ska minska.
- Alla som kan jobba, SKA jobba!, uttalar skrivelsen.

I planen återfinns bland annat insatser för att:
• Arbeta uppsökande för att elever och deltagare inom Utbildnings- och jobbcenter ska erbjudas studie- och yrkesvägledning för att lyfta intresset för yrkesutbildningar.
• Arbeta förebyggande med ungdomar och unga vuxna och erbjuda ungdomssamtal till samtliga ungdomar 17-19 år i familjer med försörjningsstöd.
• Fullt ut nyttja tillgängliga medel för subventionerade anställningar från Arbetsförmedlingen samt arbeta för att öka övergången från arbetsmarknadsanställning till reguljär anställning.
• Genomföra en pilotsatsning med språkstödjande insatser riktade till arbetsplatser.
• Prioritera ensamstående kvinnor med barn vid tilldelning av arbetsmarknadsanställning.

Lena Witterbom har också konstruerat ett annat dokument med tydlig avsikt att förvränga innebörden av socialtjänstlagens 4 kapitel §4 - Rätten till bistånd. Witterbom försöker med alla medel att tänja på gränserna och kringgå lagens innebörd för att kunna tvinga in medborgare i av kommunen upprättade luftinsatser. Hon kringgår det faktum att kraven är att insatserna måste vara kompetenshöjande. Hon ignorerar konsekverna och att de är i strid med FN:s konvention om mänskliga rättigheter.


__________

Vad man inte talar om från kommunens ledning är att man ökar antalet meningslösa och destruktiva arbeten i samhället. Det är utmärkande att man inte heller nämner ett ord om VAD det är människor ska arbeta med. Det finns inte ett ord om hållbarhet eller arbetskvalitet eller kompetens och servicenytta. Vad man också med en självklarhet döljer är att vare sig Witterbom, Kristensson eller andra kommunalt anställda är självförsörjande. De är försörjda med skattemedel och får pengar från samma källa som den som uppbär ekonomiskt bistånd. De är också mycket mer kostsamma för samhället. Försörjningen kommer alltid från produktionen i samhället, inte från service!

Under bara några få år så har antalet anställda i Uppsala kommun ökat från 4000 till 17000. Det innebär att ca 20% av de som arbetar i Uppsala, arbetar inom kommunen! Det här beror till stor del på att kommunen liksom Arbetsförmedlingen mfl. aktörer inom arbetsmarknadsåtgärder, skapar alltfler lufttjänster och tomma arbeten endast med syfte att få ner arbetslöshetsstatistiken och för att slippa betala ut ekonomiskt bistånd eller andra ersättningar. Kommunen har inrättat straffläger som man kallar Uppsala Jobbcenter (UJC).Dit tvingas människor in  under hot. Det påminner om koncentrationslägren under andra världskriget.
Tendensen är tydlig. Politiken är att hota, skrämma och tvinga människor till arbeten som de egentligen inte vill utföra och inte ser någon meningsfullhet i.
Tvångsarbete är förbjudet i Sverige, men det finns ändå gott om dessa i Svenska kommuner och statliga anställningar. Meningslösa arbeten blir allt vanligare. Det mest fantastiska med den här politiken är att den ökar samhällskostnaderna för människors tillvaro. Idag är kanske så mycket som 90% av alla anställningar inom kommunen onödiga och meningslösa.
Arbetsförmedlingen, liksom kommunen finansierar dessa lufttjänster. Det innebär inte bara illojal konkurrens med privata aktörer, det innebär också en konstgjord andning som håller uppe arbeten som annars inte skulle behövas eller finnas till. Man konstruerar fejkarbeten och fejkinsatser...

Syftet och målsättningen med Uppsala kommuns arbetsmarknadsåtgärder är att man vill avskaffa det Svenska socialförsäkringssystemet. Därmed motarbetar man också FN:s konvention om mänskliga rättigheter. Både Artikel 23 - "Var och en har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden samt till skydd mot arbetslöshet...", och  Artikel 25 - "Var och en har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster...".
Tvångsarbete som det Uppsala kommun har infört är olagligt enligt Svensk lag, EU-lagstiftning och internationell lag!

__________

Uppsala kommun sätter upp papperskorgar i fritidsområden eller på andra ställen där de inte funnits tidigare och där de inte heller har behövts. De behövs inte, men de kan skapa arbete.
Genom själva uppsättningen, så måste det till en anställning för att administrera tömning av papperskorgarna. Två gubbar i en buss åker sen runt och tömmer de här papperskorgarna som inte har behövts tidigare. Nu när papperskorgarna finns, så blir de också fulla. Det står en sån papperskorg vid parkeringen till Vedyxaskogen där jag bor. Den är inte bara full för jämnan, det ställs också högar med sopor runt papperskorgen. Principen är enkel. Om det finns en sopkorg, så kommer den att användas. Tidigare så tog människor med sig soporna hem från skogsturen…
Det här har nu skapat förnedrande arbeten och stora resurs- och energikostnader. Det behövs fordon, bränsle, arbetsinsatser och materiella resurser för papperskorgarna. Meningslösa arbeten skapar meningslösa människor som blir håglösa, uppgivna, sjuka. Meningslösa arbeten skapar slöseri. Meningslösa arbeten är inte hållbara arbeten.

Sätter man upp papperskorgar så kommer de att fyllas

I ett naturområde strax utanför Uppsala, så har några gubbar fått uppdrag från UJC att röja runt ett betesstängsel. De kör var och en i kommunens pickup eller minibussar flera mil från staden under en vecka för att med hjälm och hörselskydd härja med en bränsledriven trimmer som sprider plastbitar i naturen och som för ett olidligt oväsen som stör alla inom 500 meters räckvidd. De förbrukar bränsle för fordon, maskiner och transportkostnaderna är enorma i förhållande till insatsen. Arbetsuppgiften hade kunnat skötas med handredskap och alldeles ljudlöst av någon som bor nära området och som hade kunnat cykla dit. Minimal resursanvändning, motion och tillfredställande jobb för den som arbetar och som kan lyssna till naturens ljud och som inte slösar med energi, bränslen, resurser och transporter… Det är skillnaden mellan kvalitetsarbete och meningslöst arbete. Den kan ofta bestå bara i HUR arbetet utförs.

På Uppsala kommun sitter biståndsbedömare och administratörer för ekonomiskt bistånd. 192 anställda som tar hälften av kostnaderna för biståndet! Det som återstår till syftet med biståndet är alltså bara hälften. De som arbetar på avdelningen för ekonomiskt bistånd, biståndsbedömare, socialsekretare mfl. hamnar ofelbart i lucifereffekten genom sin enväldiga makt att avgöra ärenden. De kan tvinga medborgaren som söker bistånd till nästan vad som helst. De bedömer själva inkomna överklaganden och förvaltningsdomstolen går nästan alltid på linje med handläggaren, oavsett hur uppenbart tjänstefelet än är. Medborgaren är maktlös och förtryckt. Biståndstagaren förhörs och hotas in i deltagande av arbetsmarknadsinsatser.
På kommunens Jobbcenter UJC arbetar arbetsmarknadssekreterare som inte har någon kompetens och uppdrag annat än att tvinga in arbetslösa i kommunens program för meningslösa insatser. Kanske får klienten sitta av tiden på någon meningslös utbildning på Arbetsförmedlingen, eller också bara sitta av tiden som man gör på företaget Initicas insatser som får 1 miljon i verksamhetsbidrag årligen från Uppsala kommuns arbetsmarknadsförvaltning. Kanske får man på Kåbo jobbcenter spika ihop en fågelholk eller laga en cykel, utan kompetens om hur man gör det eller att behöva förstå varför?
Liksom biståndsbedömaren på socialtjänsten, så är arbetsmarknadssekreteraren bara en konstruktion för att skapa meningslösa arbeten och på så vis hålla arbetslöshetsstatistiken nere. De här administrativa jobben behövs inte heller. De skapar bara ytterligare misär.

Dagens politiker bortser och undanhåller sig från det faktum att de flesta människor vill och föredrar att bidra med samhällsnytta och funktionella arbeten. De vill inte, men tvingas istället in i meninglöshet.

Tvärtom vad många tror så är de flesta som får ekonomiskt bistånd mycket moraliska och arbetar minst lika mycket som andra. Med den extremt låga budget de har så lyckas de ändå sysselsätta sig med sociala insatser som annars inte är betalda. De hjälper ofta gamla och barn, de arbetar kanske obetalt och ideellt på en secondhandbutik eller kanske odlar de grönsaker som de delar med sig av eller säljer i mindre utsträckning. De kanske tar hand om frukten på tomten som annars hade förgåtts… Faktum är att de som är arbetslösa är en dold tillgång för samhället på många sätt. Någon inventerar kryptogamer i ett naturområde och deltar i medborgarforskning som kommer samhället till stor nytta. Andra föreslår kommunen hur man kan förbättra både service och kvalitet genom att använda lokal arbetskraft för att sköta fritidsområden eller slå ängsmarker i närheten för att öka både biodiversitetet och mänsklig livskvalitet. Detta skapar positiva spinoff-effekter. Samhällsnyttan blir inte bara tillfredställande för den som utför den, men också för den som nyttjar resultatet av den.

I landet baklänges fortsätter man att öka den reella arbetslösheten. Inkluderar man de meningslösa jobben så har Sverige troligen en arbetslöshet på över 50%. Mörkertalet är stort och ökar med arbetsmarknadsinsatserna. Endast 2% av befolkningen arbetar inom produktion! Det borde vara skrämmande för alla politiker och beslutsfattare, men politiken fortsätter som den har varit sedan 1960-talet att skapa alltfler meningslösa arbeten. Det innebär ökad kapitalförstörelse och fler sociala problem samtidigt som det ökar klimatproblemen.

LÄNKAR:

1000 fler ska kunna försörja sig själva
Utredning om Socialtjänstelagen kap. 4 §4
Uppsala kommun köper lufttjänster för miljoner
Basinkomst avskaffar förnedring och meningslöst arbete
Lucifereffekten
Lucifer på socialtjänsten