Att inte konsumera nytt, men att istället laga, sy om, återanvända och fortsätta att använda material är en nyckel till en mer hållbar livsstil. Här följer ett exempel på hur jag sydde om ett par skidhandskar från försvaret och som jag hade glömt att jag ägde…

Jag har frusna händer, och inte blir det bättre med åldern. Det tar allt längre tid att få igång kroppen och blodcirkulationen med åren… Av någon anledning så blir händerna extra kalla under vintern när jag åker skidor. Förmodligen beror det på att händerna hålls högt och att de kramar runt stavarna samt i viss mån blir strypta av stavremmen som spänner runt handleden…
Nu hade det snöat en decimeter och det såg ut som att det skulle finnas en möjlighet att åka skidor på fälten under morgondagen. Termometern visade på kvällen -10 grader…
Jag hade tänkt att jag skulle köpa ett par nya skidhandskar som värmde mina frusna händer, men det hade inte blivit av…

Jag gick ut i förrådet och rotade lite i en påse med gamla vantar och handskar. Där hittade jag två par av försvarets vita skinnhandskar. Jag hade helt glömt bort att jag ägde dom. Det sitter en prislapp kvar på dom. 65 kronor. De är helt oanvända. De måste jag ha haft i 10-15 år utan att jag kommit till skott att göra något med dem…
Så bra, tänker jag och tar in dem i stugvärmen. Nu provar jag med lovikkavantar inuti och spänner till remmen runt handskarna. De är väldigt stora. Som vanligt så görs försvarets klädutrustning i en storlek som ska passa alla, eller åtminstone många…
Då hämtar jag också in symaskinen och börjar sy in. Jag gör först den ena handsken färdig och provar. Jag får ta lite fram vid fingertopparna och även på tummens framdel. De är lite vida i öppningen också, så jag tar in även där. Sen kortar jag av handsken någon centimeter… Sy in, prova, syn in mer och prova igen… Det är proceduren. Klipp bort överskottet. När den ena vanten är färdig är det lättare att bara kopiera på den andra vanten.
Den här handsken är ganska välsydd med delar om är olika stora för att ge volym och utrymme för innervantar och för att behålla en bra form för handen. Det betyder att designen är ganska komplicerat ihopsydd för att ge form som passar en hand. Det gäller när man syr in att hålla nere sömmen och bara korta ner. Det är lätt att man råkar vecka de olika stora delarna. Jag syr med raksöm och med längsta stynglängd… Det är bra att inte sy för täta hål när det gäller läder och skinn. För många hål innebär att de fungerar som en perforering och försvagar materialet som då lätt kan rivas upp.

När jag sen skidar ut på morgonen nästa dag, så är det till en början -13 grader. Det är helt stilla och soligt. Det hinner bli varmare under den timslånga skidturen på slätten och den slutar på ca -8 grader. Jag har inga problem alls med handvärmen. Det blir faktiskt lite för varmt och jag känner efter en halvtimme att lovikkavantarna blir fuktiga av svett. Det hade räckt med ett par stickade fingervantar som innervantar idag.
Själva idén med skalvantar i kombination med olika möjligheter till innervantar är genialisk. Yttervanten är vind- och fukttät, vilket är en förutsättning för att hålla luftfickan inuti vanten som isolerar. Det är speciellt viktigt när det blåser och regnar. Innervanten är i sig en isolering, men t.ex. en lovikkavante tål inte ensam av vind och blir lätt blöt i snön på vintern. Det är också lätt att sen ta ur innervanten och torka, tvätta, eller byta till annan vante. Man kan ju även ha flera par innervantar med sig ut. För den som vill göra tajtare handskar för en särskild innervante, som t.ex. ett par stickade fingervantar, kan ju specialdesigna skalvanten för just den kombinationen. Man kan även göra flera olika skalvantar för olika innervantar. Kombinationsmöjligheterna är närmast oändliga…
Det är lite bökigt att få in vantarna i stavremmen märker jag, men när väl det är gjort så upptäcker jag att jag faktiskt kan låta handskarna sitta kvar på stavarna när jag stannar till. Det går att dra ut hela handen ur handsken om man inte har spänt hanskremmen för hårt runt handleden.

Det går fortsatt att hitta just försvarets skidvantar på överskottslager för den som vill utnyttja denna resurs. “Röda stjärnan” är en av de köpställen där du kan hitta praktiska kläder från militära ändamål som är utmärkta som grundmaterial för att sen bearbeta så att de passar bättre för individen. Här kan man hitta just försvarets gamla vita skidhandskar, både i nyskick och som begagnade. De släpper färgen med tiden, men det går förstås att färga om för den som vill göra det.

Det praktiska återanvändandet har oändliga möjligheter. För en skalhandske, så kan man köpa begagnade kläder på en secondhand-butik och klippa ut bitar för att sy en handske från början, det innebär återanvändning av material. Arbetstiden för arbete att sy om eller sy nytt, är nästan gratis sett ur ett resursperspektiv. Kostnaden för en symaskin sparar man snart in, och en bra symaskin bör hålla livet ut för den som underhåller och vårdar den. Återanvändande av produkter och material är i stort sett alltid bättre än det mest ekologiskt nyproducerade materialen och produkterna. Det innebär om man gör det själv hemma, också att man sparar in alla transportbelastningar.
Att göra som i det här fallet, att sy in plagget för just ditt behov och din storlek innebär att man också kan få bästa personlig passform. Jag syr om och anpassar väldigt mycket av det jag köper, oavsett om det är nytt eller begagnat.

 

 

LÄNKAR:

Röda stjärnan
Försvarets skidhandske - Nyskick
Försvarets skidhandske - Begagnade