Tornfalkshanen vilar i holköppningen.

Hösten 2023, i september, så satte vi upp en holk för Tornfalken i en lada på Stångbybacken i Vaksala socken, strax öster om Uppsala.

De holkar som traditionellt tillverkats för Tornfalk är trånga plankholkar som sätts utanpå byggnader i jordbrukslandskapet. Att falkarna ändå använder dessa nödplatser för att bosätta sig, visar på den stora bristen på lämpliga bohål för falkarna. De är präglade på att bo i gamla ihåliga träd i landskapet. Såna träd finns inte kvar. Därför tvingas de att anpassa sig och väljer vad de som står till buds. Det kan vara kyrktorn eller det kan vara ett hål i en industrilokal. Det kan vara en skorsten eller ett gammalt kråkbo i värsta fall. De holkar som människan har försökt att hjälpa falken med är inte mycket bekvämare eller lämpligare. De blir bara nödlösningar och en sista utväg om det inte går att finna något annat. Det finns andra lösningar och Station Lunda uppfann år 2023 en sådan lösning...

En låda med dimensioner 1000 x 600 x 400 tillverkades av överblivna byggskivor i plywood och OSB. Hörnen kapades så att holken skulle kunna sättas upp så högt som möjligt i ladugaveln. Allt limmades och skruvades ihop och några vinkeljärn fästes på utsidan för att kunna skruva fast lådan på laduväggens insida. En inspektionslucka gjordes på holkens utsida. Den är mest tänkt för att man ska kunna göra rent i holken, men det innebär förstås också en möjlighet för att ringmärka ungar och bedriva forskning. Lådan tillverkades med tunnt byggmaterial för att hålla nere vikten. Det behövs egentligen inte mycket material alls eftersom fåglar är så lätta. En Tornfalk väger faktiskt bara ca 180 gram och en hel familj med fem ungar och två vuxna väger inte ens ett kilo!

Holken sattes upp av två personer som stod på stegar på laduväggens insida. Först borrades hål i väggen, sen sågades ingångshålet ut i väggen med en handsticksåg. Det hela gick ganska fort och smidigt i det här fallet eftersom det inte var mer än ca 4 meter upp från golvet. När hålet var utformat och dess kanter avjämnade så att inga stickor skulle kunna skada fåglarna så hissades lådan upp genom att skjutas på stegen och medan en höll lådan på plats, så skruvade den andra fast vinkeljärnen i laduväggen. Det gick fort att sätta upp den här holken.