2025 drar  Station Lunda igång ett projekt för att sprida de Backsippor i omgivningen till lokaler där de inte finns och som kan vara lämpliga nya växtplatser.

Backsippan är idag rödlistad och klassad som sårbar. Dess livsmiljö är torra och steniga backar. Väldigt ofta växer de på naturbetesmarker. De tål nämligen inte konkurrens med högt gräs och ett tjockt förnalager. Det är igenväxning som är det stora hotet mot Backsipporna. De kräver antingen en extremt torr backe, eller att det betas tillräckligt mycket för att hålla gräs borta. Backsipporna förknippas med backar där stenhällarna går i dagen och det bara finns ett tunt jordtäcke. I Backsippans sällskap hittas fetknoppsarter, kanske Harklöver och här brukar det också finnas vaxskivlingar och andra hagmarkssvampar. Ingen Backsippa utan enar? Det finns nästan alltid enar i Backsippans miljö, men inte alltid. Ibland är det trädlösa åkerholmar. De backar där Backsippan trivs är intressant nog  också nästan alltid fornlämningsområden. Det är tydligt att även människan uppskattade de här backarna för boplatser och för sina gravfält. En Backsippebacke är ofta en backe med god utsikt över landskapet. Backsippan sprider sig med frön. Men de är lite speciella och tar sig inte så långt från moderplantan på egen hand. De faller ofta rakt ner och har en inbyggd konstruktion för att borra sig ner i jorden (!) Kanske är det därför det kan finnas tusentals Backsippor i en backe där miljön är lämplig och där den har fått utvecklas under lång tid. Som med de flesta hotade arter idag, så kräver Backsippan kontinuitet, gärna av hundraåriga betestraditioner.

Vi kommer att ta frön och placera ut på lämpliga lokaler, men vi kommer också att flytta några plantor från de platser där den finns i överflöd eller platser där Backsippan inte har någon framtid. Det kan vara en plats där det ska exploateras och byggas, eller en plats som växer igen, naturligtvis utan att skada det befintliga beståndet.  Allt arbete sker till fots eller med cykel. Vi gräver med spade och samlar frön med fingrarna. Alldeles jordnära och bara lokalt. Inga klimatutsläpp. Vi använder endast vilda Backsippor. De som säljs från plantskolor är degenererade växter som tyvärr får spridas i svenska trädgårdar. Det är ett hot mot den vilda arten och bara ett av många exempel på hur de vilda arterna blir degenererade i växtförädlingar enbart därför att någon kan göra sig en vinst på det. Det är ett hot mot vår vilda flora.

 

 

Vill du stödja projekt Backsippa?
Köp en Backsippa eller fler.  Donationen går oavkortat till arbetet med att inventera och bevara denna vackra och uppskattade blommas framtid.