En hyllning till tubhalsduken – fyra exempel

Som helårscyklist har jag lärt mig att uppskatta tubhalsduken. Den fyller ut det öppna och känsliga tomrummet mellan jacka och mössa. Den värmer kinder och näsa i stark kyla och blåst. Det är ingen tillfällighet att tubhalsduken har blivit så populär bland elitskidåkare i längdskidor. De färdas i hastigheter som en cyklist under vinterförhållanden och det innebär att ansikte, näsa och hals utsätts för stora påfrestningar av väder och vind… Numer är tubhalsduken något jag använder så fort jag går ut genom dörren under vinterhalvåret. Den går att reglera på olika sätt för olika förhållanden. Blir det för varmt, så är den lätt att ta av och stoppa i fickan.

Fortsätt läsa

Vintermänniskans död!

Farbror Rimfrost

Den 14 februari 2025 får jag ett SOS meddelande från Region Uppsala. Det skickas som SMS till alla medborgare i området. Region Uppsala informerar om snökaos och uppmanar folk att hålla sig inomhus!
Jag ser meddelandet en dag efteråt och lyfter mina frågande ögonbryn. - Vilket snökaos? Det kom ca 10 cm över en natt i Uppsala. Det blåste inte och det var en kall lätt pudersnö i stora flingor. Vad är problemet? Det här händer åtskilliga gånger om vintersäsongen i ett land som Sverige som också har världens förmodligen bästa snöberedskap…

Fortsätt läsa

Tovade Lovikkavantar

För den som vill upptäcka den närmast oändliga effekten av positiva spinoff-effekter med en hållbar livsstil så är det här ett exempel på något som är helt och hållet en naturprodukt och som förmodligen är världens varmaste plagg (egentligen mest isolerande), och som inte finns att köpa på marknaden. Det är en enastående möjlighet för den kreative hantverkaren och "gördetsjälvaren" att upptäcka betydelsen och möjligheten att själv påverka sin situation såväl som mänsklighetens...

Fortsätt läsa

Sy en skyddande skalhandske för vintern

Att inte konsumera nytt, men att istället laga, sy om, återanvända och fortsätta att använda material är en nyckel till en mer hållbar livsstil. Här följer ett exempel på hur jag sydde om ett par skidhandskar från försvaret och som jag hade glömt att jag ägde…

Jag har frusna händer, och inte blir det bättre med åldern. Det tar allt längre tid att få igång kroppen och blodcirkulationen med åren… Av någon anledning så blir händerna extra kalla under vintern när jag åker skidor. Förmodligen beror det på att händerna hålls högt och att de kramar runt stavarna samt i viss mån blir strypta av stavremmen som spänner runt handleden…
Nu hade det snöat en decimeter och det såg ut som att det skulle finnas en möjlighet att åka skidor på fälten under morgondagen. Termometern visade på kvällen -10 grader…
Jag hade tänkt att jag skulle köpa ett par nya skidhandskar som värmde mina frusna händer, men det hade inte blivit av…

Fortsätt läsa

Kommunens skogvaktare plundrar blåsippshage

I februari 2025, på åkerholmen Rörby i Vaksala socken utför Uppsala kommun en kraftig gallring av den unika och värdefulla lövskog som växer på en stenig låg åsrygg. Det bör kanske snarare benämnas föryngringsavverkning, eftersom man tar bort alla gamla och döda träd.
Den här lummiga lövskogen består mest av björk, men med ett stort inslag också av sälg. Det finns också gran, särskilt i södra delen där en tydligt har planterats. Dessa granar är nu ganska stora och mäter 50-80 cm i diameter. Här finns en god variation av lövskogsfåglar. Lövsångare, Rödstjärt, Stenknäck, Svartvit flugsnappare, Göktyta, Större hackspett mfl. Markfloran är varierad med sippor och andra vårblommor som en specialitet. Blåsippsbeståndet här är ett av de största i  kommunen. Man kan säga att området karaktär är en stenig och vacker lövskogshage med opåverkad utveckling sen en dryg mansålder.
På flygbilder från 1960 kan man se att området ser ut ungefär som idag. Det har alltså inte avverkats här under denna tidsperiod. Det finns inte heller några stubbar i området som vittnar om tidigare mänsklig avverkning. Det finns gott om träd som är grövre än 60 cm.

Fortsätt läsa

Meningslösa arbeten – en svensk rotröta!

Jag vaknar vid midnatt av en kraftig explosion. Då bor jag utanför uppsala. Nästa morgon kan jag läsa om att en bomb detonerades mitt i ett kompakt bostadsområde. Gängkriminaliteten växer...

På vägen till Uppsala cyklar jag förbi Bolandsskolan. Det var för inte så länge sen som det här var en skola med inriktning på yrkesutbildningar. dvs riktiga jobb. Nu är det kommunens “Jobbcenter” som håller till här. Det ser ut som ett flyktingläger och ett krigstillstånd. Här säljer man lufttjänster för att få det att se ut som att människor har arbete. Antalet anställda i Uppsala kommun har ökat från 4000 till 17000 bara på några år. Vad gör dessa människor? Det är fiktiva arbeten. Arbeten som är skapade av arbetsmarknadsåtgärder för att hålla chimären uppe.
På avdelningen för administrationen av försörjningsstöd finns det 192 anställda. Administrationen kostar 40% av bidragssystemets utgifter! Ingen av dessa administrativa tjänster borde behövas eller finnas till. Det är meninglösa arbeten.

Fortsätt läsa

BankID – allt krångligare och dyrare för medborgaren

BankID är nu på tapeten som byråkratisk skandal, som ett förtryck gentemot medborgarna och som ett hot mot demokratin. Företaget som äger, förvaltar och utvecklar BankID är Finansiell ID-Teknik BID AB. Företaget startades 2002 och ägs av sju svenska banker.

 

________

Häromdagen blev jag tvungen att installera om mitt mobila BankID på telefonen. Det gick inte alls. Jag hamnade i ett moment 22 kan man säga. Det var inte bara krångligt att förstå hur jag skulle göra. Det gick nämligen inte bara att ladda ner BankID appen och köra igen... Nu krävdes det att jag aktiverade det via banken och det gick ju inte eftersom mitt mobila BankID nu inte fungerade. Nå, jag fick använda datorn. Det gick inte heller... Det fungerade alltså inte att aktivera mitt mobila BankID...

Fortsätt läsa

EU-förordning kräver 30% mer naturvärden

Det är inte ofta man ser något gott komma ur EU…

Nu har EU upprättat en förordning som är ganska anmärkningsvärd och som går stick i stäv mot fortsatt plundring och skövling av jordens resurser i ett tillväxtkrig som alla är förlorare i. Naturtillgångar har redan nått sin PEAK och planeten befinner sig nu i ett PEAK EVERYTHING som en forskare uttryckte det. Det är nu ett krig om att utvinna de sista tillgångarna på jorden. Det är det fjärde världskriget.
Den nya Eu-förordningen kräver av alla medlemsländer att 30% av naturvärden ska återskapas till 2050. Vad det i teorin innebär, är att det måste till NERVÄXT för att klara detta mål. Mindre skogsavverkning, mindre byggande, och mindre exploaterande av naturresurser. Det räcker inte bara med att skydda befintliga naturvärden, utan nya naturvärden måste skapas!
Enda sättet att uppnå ett nerväxtmål som detta är att befolkningsmängden minskar samtidigt som konsumtionen minskar. Det är dessa två faktorer som är orsak till fortsatt tillväxt och minskade naturtillgångar.

Fortsätt läsa

Svenska kyrkan plundrar skogen och hånar klimatet

Svenska kyrkan är sveriges femte största skogsägare.
Sommaren 2024 gör föreningen Skydda skogen en dokumentärfilm om svenska kyrkan och skogen. Den har titeln "Trovärdighet".  I det första avsnittet som publiceras i november 2024 så beskrivs hur kyrkan totalavverkat en skog med mycket höga naturvärden i Västerbotten. Kyrkoherden som bor i närheten och hade planerat att ha en pilgrimsfärd i skogen, blev bestört och bedrövad när hon fick veta att den fina skogen inte längre finns kvar. Den är ett stort kalhygge.
På trots av att man som skogsägare har skyldighet att skaffa sig kunskap om skogens naturvärden, så har kyrkan ignorerat de naturinventeringar som man delgivits och därmed både brutit mot Miljöbalken, Kunskapskravet i 2 kap. 2 § som säger att den som påverkar miljön är skyldig att skaffa sig kunskaper om de naturvärden som kan finnas på platsen och  ingreppets konsekvenser.
Detta fallexempel är bara ett av många...


Fortsätt läsa

« Äldre inlägg

© 2025 Station Lunda

Tema av Anders NorenUpp ↑